danas je 29.2.2024

Input:

Ugovori o radu i dvojno iskazivanje plaće?

10.10.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.19.1.3 Ugovori o radu i dvojno iskazivanje plaće?

Ivan Vidas, struč. spec. oec.

Republici Hrvatskoj odobreno je uvođenje eura od početka iduće godine, odnosno s 01. siječnja 2023. euro postaje službena valuta u RH. Službeni tečaj je 7,53450 kuna za jedan euro, nije se promijenio u odnosu na onaj koji je važio tijekom sudjelovanja Hrvatske u Europskom tečajnom mehanizmu ERM II. I dok uvođenje eura za sobom vuče brojne promjene, u ovom članku osvrnut ćemo se na novitete koje euro donosi po pitanju ugovora o radu i isplati plaća.

Nakon što je Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a usvojilo tri konačna pravna akta, Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro kao službenu valutu, i to prema stopi konverzije po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna.

Od 5. rujna dvojno će se iskazivati cijene, a takvo iskazivanje bit će obvezno sve do 31. prosinca iduće godine. Zamjena kune eurom zahtijevat će prilagodbu računovodstva poslovnog subjekta te prilagodbu u pripremi financijskih izvještaja i prijavi poreza i drugih javnih davanja.

U razdoblju dvojnog iskazivanja poslodavac je tako dužan na ispravi o isplati plaće i ostalih naknada dvojno iskazati ukupan iznos isplaćen radniku na račun. Važno je znati da se na platnoj listi za kolovoz 2022. mora iskazati ukupan iznos u kuni i u euru, ako se plaća isplaćuje nakon 5. rujna.

Obračun i isplata plaće te ostalih naknada tijekom 2022. godine, zaključno s plaćom za studeni, koja se isplaćuje u prosincu 2022., obračunava se u