danas je 25.3.2025

Input:

Reguliranje sezonskog zapošljavanja

20.6.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

2024.12.1.2 Reguliranje sezonskog zapošljavanja

Bernard Iljazović, dipl. iur.

.

S obzirom na to da je u Republici Hrvatskoj obavljanje turističke djelatnosti većinom sezonskog karaktera, (iako se sve više stvaraju preduvjeti za ostvarenje cjelogodišnje turističke sezone) i potreba za zapošljavanjem sezonskih radnika najčešće traje samo određeno vremensko razdoblje (sezonsko zapošljavanje). Upravo radi te specifičnosti, zakonski je drugačije uređen rad sezonskih radnika.

Shodno tome, u nastavku teksta obradit će se tematika sezonskog zapošljavanja, u skladu s pozitivnim zakonskim i podzakonskim propisima.

Reguliranje sezonskog rada

Ušli smo u razdoblje godine kada se intenzivira potreba za zapošljavanjem sezonskih radnika i to radi pojačanih poslovnih aktivnosti poslodavaca koji posluju u sektoru turizma. Najveća potreba za zapošljavanjem sezonskih radnika u sektoru turizma je na poslovima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, u trgovini na veliko i malo (prodavači, konobari, recepcionari, sobarice, čistačice, kuhari, kuhinjski radnici, hotelijersko- turistički službenici, i dr.).

Osim u sektoru turizma, potreba za sezonskim radnicima nužna je i u nekim drugim sektorima kao što su poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo, graditeljstvo, prerađivačka industrija, i sl.

Kada se govori o reguliranju sezonskog rada tu se prije svega misli na zakonodavni okvir koji uređuje pitanje sezonskog rada. Naime, temeljni propis koji uređuje radne odnose u Republici Hrvatskoj jest Zakon o radu , a