danas je 20.6.2024

Input:

Radna sposobnost - raspored djelatnika s ozljedama na "lakše" radno mjesto

3.4.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Imamo nekoliko djelatnika koji su temeljem potvrde specijaliste medicine rada privremeno raspoređeni na drugo „lakše“ radno mjesto sve do ponovne kontrole. Je li u ovom slučaju radnik zadržava koeficijent prijašnjeg radnog mjesta koji je inače viši ili treba dobiti aneks ugovora za to tzv. „lakše“ radno mjesto do drugačijeg mišljenja specijaliste medicine rada? Ili takve radnike s određenim fizičkim bolovima treba poslati na vještačenje pa im ponuditi radno mjesto sukladno nalazu vještačenja i je li se koeficijent smanjuje ako je ograničeno radno sposoban ili sl. ?

Odgovor:

U slučaju kada je specijalist medicine rada utvrdio privremenu nesposobnost radnika s ponovnom procjenom za npr. 6 ili 12 mjeseci, te time utvrdio određena ograničenja za rad na dosadašnjem radnom mjestu, ako se ne radi o poslovima s posebnim uvjetima rada, mišljenje medicine rada ne obvezuje poslodavca, pa je samo dobra volja poslodavca hoće li radnika premjestiti na neko drugo radno mjesto po preporuci specijalista medicine rada, ili će pak radnika uputiti na ocjenu radne sposobnosti nadležnom tijelu, a koje jedino može utvrditi je li radnik sposoban raditi na svom radnom mjestu ili ima određena ograničenja zbog svog zdravstvenog stanja.

Međutim, ako se radi o poslovima s posebnim uvjetima rada, mišljenje medicine rada obvezuje poslodavca, jer poslodavac ne smije radniku