danas je 20.6.2024

Input:

Potpora za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike

23.7.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

2020.13.1.2 Potpora za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike

Bernard Iljazović, univ.bacc.admin.public.

Hrvatski zavod za zapošljavanje donio je novu mjeru za očuvanje radnih mjesta, za mikropoduzetnike za mjesec srpanj 2020., kako bi se lakše i brže prebrodili negativni ekonomski učinci izazvani zdravstvenom krizom, a sve u svrhu očuvanja radnih mjesta i održavanja stabilnosti poslovanja poslovnih subjekata u tim okolnostima. Stoga se u nastavku teksta na sažeti način donose najznačajniji aspekti predmetne potpore.

1. Općenito o potpori za očuvanje radnih mjesta

Cilj mjere je očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom (COVID -19) narušena gospodarska aktivnost.

Trajanje mjere je za mjesec srpanj 2020., s time da predaja zahtjeva za korištenje iste kreće od 7. srpnja 2020. godine. Način odabira korisnika je temeljem javnog poziva za zahtjeve za dodjelu potpore zaprimljene u razdoblju od 07. srpnja do 31. srpnja 2020. Za zahtjeve podnesene u tom roku odobravati će se isplata troškova plaće za mjesec srpanj 2020. godine.

Ciljane skupine poslodavaca su poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost, te zapošljavaju do 10 radnika. Dok su ciljane skupine radnika, radnici zaposleni kod poslodavaca iz ciljane skupine poslodavaca, odnosno svi osiguranici kod predmetnog poslodavca (bez obzira da li je radnik na određeno ili neodređeno, uključujući i osnivače, članove uprave, direktore,