danas je 24.7.2024

Input:

Potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - mjera stalni sezonac

18.6.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

2024.12.1.1 Potpora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - mjera stalni sezonac

Bernard Iljazović, dipl. Iur.

.

Država pruža financijsku potporu sezonskom zapošljavanju kroz mjeru stalni sezonac, čija je provedba u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Cilj mjere stalni sezonac je financijska podrška radnicima – sezoncima u razdoblju kada ne rade, a kako bi se osigurala potrebna radna snaga poslodavcima kao podnositeljima zahtjeva iz svih djelatnosti koji tijekom godine imaju razdoblja smanjenog obujma posla zbog sezonskog obilježja poslovanja.

Pravo na navedenu mjeru mogu ostvariti osobe koje su u kontinuitetu radile najmanje 6 mjeseci, a ne duže od 9 mjeseci kod istog poslodavca i koje će kod tog istog poslodavca raditi još najmanje 1 sezonu (najmanje 6 mjeseci). Navedeno obuhvaća i osobe koje u kontinuitetu rade najmanje 6 mjeseci, a ne duže od 9 mjeseci unutar istog koncerna, odnosno kod poslodavca i s njim povezanim osobama na području Republike Hrvatske.

Poslodavac koji zapošljava do 10 radnika može koristiti mjeru stalni sezonac za onaj broj stalnih sezonaca koji odgovaraju broju zaposlenih na neodređeno vrijeme kod tog istog poslodavca. Relevantan je broj zaposlenih na neodređeno vrijeme isključivo kod poslodavca koji je podnositelj zahtjeva (ne uračunava se broj zaposlenih na neodređeno vrijeme kod poslodavaca koji su dio koncerna, odnosno povezane osobe podnositelja