danas je 24.7.2024

Input:

Otkaz i otkazni rok za vrijeme bolovanja

8.7.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

2024.13.1.3 Otkaz i otkazni rok za vrijeme bolovanja

Ivan Vidas, mag. oec.

.

Radni odnos, između ostalog, prestaje dogovorom poslodavca i radnika (sporazumni raskid ugovora o radu), ili otkazom ugovora od strane poslodavca ili radnika.

Sporazumni raskid ugovora o radu znači da su se poslodavac i radnik dogovorili o uvjetima tog raskida, uključujući prava i obaveze obje strane (kada točno prestaje radni odnos, mora li radnik raditi za vrijeme otkaznog roka, isplaćuje li se otpremnina i u kojem iznosu i dr.). Sve dogovoreno navodi se u takvom sporazumu.

Redoviti otkaz predstavlja vrstu otkazivanja ugovora u radu, gdje poslodavac mora imati opravdani razlog otkazivanja, a validnost otkaza može se osporavati pred nadležnim tijelom.

Ugovor o radu redovitim putem mogu otkazati poslodavci, ali i zaposlenici. Zaposlenici mogu otkazati ugovor bez navođenja razloga otkaza, ali uz obvezu odrađivanja zakonom propisanog otkaznog roka ili onog određenog ugovorom u radu, koji se najčešće odnosi na 30 radnih dana.

Izvanredni otkaz predstavlja vrstu otkazivanja ugovora u radu kada ni poslodavac ni radnik nemaju obvezu poštovati otkazni rok, ali moraju dokazati opravdani razlog za otkaz.

Dakle, ugovor o radu na određeno ili neodređeno mogu otkazati poslodavac i zaposlenik.

Zakon o radu predviđa kao jedan od načina prestanka ugovora o radu poslovno uvjetovan otkaz koji poslodavac jednostrano izjavljuje radniku ako za