danas je 20.6.2024

Input:

Novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena

15.9.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Na 250. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 14. rujna 2023. usvojene su odluke u sklopu 5. paketa mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata vrijednog 464 milijuna eura, a među kojima su i odluke iz nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Vlada je predstavila novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu koji stupa na snagu 1. listopada 2023. godine, a vrijedan je 464 milijuna eura za period od šest mjeseci. 

 

Cijena električne energije za građane, poduzetništvo i institucije ostaje ista. Ograničene su cijene za još 23 proizvoda, sada ukupno 30, a vraćene su razinu od prije 1. siječnja ove godine i jedino ova mjera na snagu stupa već u ponedjeljak 18. rujna.

 

Vlada ograničava cijene ukupno 30 proizvoda. Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa.

 

Među novim proizvodima s ograničenim cijenama su jogurt u čašici i bočici - 40 centi; polutvrdi sir gauda blok za narezivanje 6,49 eura; riža 2,29 eura za kilogram; špageti pola kilograma 1,09 eura; svježa jaja razred M 2,45 eura; svinjski vrat bez kosti 5,49 eura; juneći vrat s kosti 6,99 eura; hrenovke pileće ili pureće 2,69 eura; krumpir 5 kilograma 3,99 eura, mrkva u rinfuzi 0,89 eura itd.

 

Dakle, najznačajnije stavke paketa Vlade su zadržavanje postojećih cijena električne energije i jednokratni dodaci pojedinim skupinama u društvu poput umirovljenika, nezaposlenih ili korisnika dječjeg doplatka, ali i ograničavanje cijena najvažnijih prehrambenih proizvoda te proširenje liste proizvoda.

 

Umirovljenici, korisnici dječjeg doplatka, nezaposlene osobe, dobit će jednokratnu pomoć za ublažavanje inflatornog udara. Potporom jednokratnim naknadama po prvi puta obuhvaćeni su i zaposleni korisnici mirovina.

 

U sklopu novoga paketa mjera, od 1. listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna