danas je 19.6.2024

Input:

Neoporezive premije dobrovoljnog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

28.4.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Poslodavac može svojim radnicima neoporezivo isplatiti primitke propisane čl. 7. Pravilnika o porezu na dohodak (NN 10/17 – 1/23; u nastavku: Pravilnik). Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na snagu je stupilo više izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak. Prije svega, povećani su neoporezivi iznosi određenih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti svojim radnicima.

Uz to, usklađeni su iznosi izraženi u kunama iznosima u euru te su odredbe Pravilnika usklađene sa zadnjim izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

Naglašavamo da porezni propis ne propisuje pravo radnika na primitke propisane navedenim Pravilnikom, već isključivo propisuje vrste i maksimalne neoporezive iznose, a poslodavci odlučuju hoće li i u kojem iznosu isplaćivati navedene primitke.

Ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili internim aktom poslodavca nije propisano to pravo, radnik onda nema pravo na neoporezivi primitak temeljem Zakona o radu. Međutim, ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije propisano to pravo, poslodavac može samostalno odlučiti želi li i kojim radnicima te u kojem iznosu isplatiti neoporezivi primitak i o tome sastaviti interni akt.

Isplata primitaka iznad propisanih neoporezivih iznosa smatra se plaćom i podliježe plaćanju poreza na dohodak, prireza i obveznih doprinosa.

Pored ostalih neoporezivih primitaka,