danas je 7.10.2022

Input:

Kratak osvrt na predložene izmjene Ovršnog zakona

22.6.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

2022.12.1.2 Kratak osvrt na predložene izmjene Ovršnog zakona

Darko Graf, dipl.iur.

U tijeku je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koje traje u razdoblju od 3.6. – 3.7.2022. godine i dostupno je na poveznici https://esavjetovanja.gov.hr/, kojim nadležno ministarstvo planira izmijeniti navedeni zakon, između ostaloga i u dijelu koji se odnosi na provedbu ovrhe na plaći, odnosno drugom stalnom novčanom primanju (mirovini).

Poslodavci već čitav niz godina priželjkuju izmjenu trenutno važećeg Ovršnog zakona u dijelu u kojemu im on nameće ulogu tijela koje vodi ovršni postupak na plaći radnika, a da pritom za tako obavljeni posao ne isplaćuje poslodavcu nikakvu naknadu niti mu na bilo koji drugi način priznaje odrađeni posao države.

Upravo suprotno, nameće im se odgovornost za ispravnu provedbu inače vrlo složenog i u svemu konfliktnog postupka u odnosu prema radniku, prema kojem bi poslodavac trebao graditi povjerenje i razumijevanje s ciljem unaprjeđenja procesa rada i zadovoljstva obje strane radnog odnosa, stoga na poslodavce je prebačen cjelokupan