danas je 26.1.2022

Input:

Korištenje paušalnih obrta protivno svrsi zakona (prikriveni nesamostalni rad)

26.11.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

2021.22.1.2 Korištenje paušalnih obrta protivno svrsi zakona (prikriveni nesamostalni rad)

Ivan Vidas, struč.spec.oec.

Na internetskim stranicama Porezne uprave objavljena je obavijest u vezi korištenja paušalnih obrta protivno svrsi zakona (prikriveni nesamostalni rad) te pokretanja postupaka provjere s ciljem suzbijanja takvih pojava.

Tijekom porezne reforme prepoznata je potreba za poticanjem razvoja malih poduzetnika, ponajviše obrtnika koji samostalno obavljaju gospodarsku djelatnost. Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja omogućene su im potpore za samozapošljavanje te su izmijenjeni propisi čime je proširen krug obrtnika koji dohodak mogu i žele utvrđivati u paušalnom iznosu (povećanje praga za paušalno oporezivanje, ukidanje ograničenja glede djelatnosti koje se paušalno mogu oporezivati, smanjenje poreznog i administrativnog opterećenja).

Međutim, primijećene su pojavnosti korištenja poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona kroz institut paušalnog obrta. Naime, u određenim slučajevima umjesto sklapanja ugovora o nesamostalnom radu, potiče se osnivanje obrta koji dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu te se naknade za posao koji ima obilježja nesamostalnog rada isplaćuju kroz isplate prema paušalnom obrtu. Takva postupanja, motivirana isključivo kako bi se iskoristio način obračuna namijenjen paušalnim obrtnicima unatoč postojanju obilježja nesamostalnog rada, predstavljaju korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona. U tom dijelu podsjećamo na